Try-outs

"Gaan jullie ons lesgeven?" Leerlingen van Open Schoolgemeenschap Bijlmer stommelen verbaasd het lokaal binnen. Vijf vreemde mensen staren hen glimlachend aan. "Jullie gaan een voorstelling zien over homoseksualiteit", kondigt de mentor aan. Gegniffel, geschuif, gezucht. In de komende 45 minuten joelt en lacht de klas, maar worden ook ogen weggedraaid en vieze gezichten getrokken. Wij weten: we raken een snaar.
 
De afgelopen twee weken mochten we voor het eerst Homonologen aan publiek laten zien. Drie keer speelden we op Open Schoolgemeenschap Bijlmer, voor een Havo-, VMBO-T-, en VMBO-B/K-klas. Iedere klas reageerde totaal anders, maar allemaal bleven ze geboeid. Na de voorstelling delen we een enquêtes uit. Veel voorkomende of opvallende antwoorden waren:
 
Wat vond je grappig? "De modepolitie"
Of moeilijk? "Twee zoenende jongens"
Ontbreekt er iets? "Nee"
Wat herinner je je over een jaar? "Dat homo's eerst ook in de war zijn" 
 
Zou iemand in jullie klas uit de kast kunnen komen?, vragen wij na de voorstelling. Bijna iedereen knikt van wel, al houden anderen misschien hun mond. "Ik vind dat homo's gewoon zijn, maar ze moeten niet aan me zitten of lang naar me kijken", zegt een meisje. Het is duidelijk dat de rest van de dag nog zal worden nagepraat.
 
Deze week lieten we Homonologen ook aan het COC zien. De voorlichters van COC Amsterdam zullen het komende jaar met ons langs de middelbare scholen gaan om te praten over seksualiteit. Herkenbaar, grappig en knap hoeveel onderwerpen in de voorstelling terugkomen, zijn de meest gehoorde reacties. 
 
Dit waren de try-outs. We nemen alle feedback van de leerlingen en voorlichters mee en maken ons op voor de première op 26 mei in het CREA Theater. We zijn nu al bijna uitverkocht! Dus wees er snel bij, en anders niet getreurd: op 19 juni spelen we ook in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.