BLOG #1 || “Help, een hetero in de klas”

Homonologen – 11 oktober ’17

Docentenconferentie “Help, een hetero in de klas”

Het is woensdag 11 Oktober wanneer ik om 10 uur naar de bus loop. Ik vertrek dit keer vanuit Groningen, maar er is al een hele bups op pad in de auto en in de trein vanuit het westen van het land. Allemaal onderweg naar een docentenconferentie aan de Hogeschool in Leeuwarden (NHL). De cast bestaat uit zes spelers, waarvan het voor drie vandaag een première zal zijn, inclusief voor mijzelf. Toch wel een beetje spannend, maar we hebben nog tijd om even kort wat scenes door te nemen en de ruimte klaar te zetten. Na enige verwarring tussen welk gebouw ik nu moest hebben, kwam er een ontzettend aardige man op me af die de taak had gekregen om een meisje in een gele regenjas met een blauwe koffer te vinden. Dat was niet zo moeilijk. Het was Cees, directeur van het COC Friesland. Samen met Brenda Ottjes, directrice van Tûmba (kenniscentrum voor discriminatie en diversiteit, heetten ze ons warm welkom. Nadat we samen hadden geluncht gingen we even in een klaslokaal wat laatste dingen doornemen en werden er lieve kaarten gegeven aan de nieuwe spelers met toi toi toitjes van de regisseur, Eline Roozeboom. We zijn er klaar voor!

Een enorme zaal hadden we tot onze beschikking en we kregen er zin in. Eigenlijk was dit niet een ‘echte’ première, want normaal gesproken wordt deze voorstelling alleen gespeeld op middelbare scholen en soms in het hoger onderwijs. Maar dit keer zouden het voornamelijk docenten zijn waarvoor wij deze voorstelling zouden spelen. Eigenlijk als een soort visitekaartje. De muziek gaat aan, mensen komen binnen, handen worden geschut, verwarring wordt gewekt: “Wat gaat er gebeuren?” “Hoort dit al bij het stuk?” en na een korte intro beginnen we met spelen. Ik persoonlijk had er ontzettend veel plezier in. Bij het repeteren vergeet je vaak dat sommige scenes heel grappig zijn, of juist aangrijpend. Maar als je voor publiek speelt, dan weerkaatsen zij die emoties. Het was een volle zaal waar het leuk voor was om voor te spelen!

Na een kleine 50 minuten is het alweer gedaan (ons stuk is gemaakt voor een lesuur) en buigen we. Het deel om te spelen zat erop, maar onze regisseur werd daarna naar voren gevraagd om aan de praattafel te zitten samen met o.a. Mounier Samuel en Tofik Dibi. Na kort een aantal onderwerpen te hebben aangestipt betreffende gender diversiteit, welke termen juist zijn en welke verschillen er zijn en over hoe het is om te vertellen dat je op mannen valt in een Marokkaanse gemeenschap. Hierna begonnen de workshops, Homonologen gaf ook een workshop. Hierin werd onder andere nagedacht hoe de voorstelling in Friesland gespeeld kon worden en hoe hij goed aan kon sluiten bij het Friese publiek en de scholen. meer Fries kon worden gemaakt. Er werden nog vele andere workshops gegeven waar de spelers zich tussen verspreidden. Diner. Nog meer workshops. Borrel. Tegen een uurtje of 21.30 zaten we voldaan en wel weer in de auto, terug naar huis. Het was een goede dag.

Eva Bos