DOWNLOAD HIER ONS INFORMATIEBLAD VOOR SCHOLEN

***

WAT IS HOMONOLOGEN?

Homonologen is een prikkelende, verfrissende en intieme theatervoorstelling in het klaslokaal gespeeld door zes jonge acteurs, over jong en verliefd zijn. Onze voorstelling geeft op een ongedwongen manier antwoord op vragen zoals: Wanneer weet je dat je verliefd bent? Wat als hij niet op meisjes valt? Wat als ze aan me zien dat ik homo of lesbi ben? Wat als ik het gewoon allemaal nog niet weet? Homonologen laat zien dat liefde niet zo voorspelbaar is als we wel eens zouden willen. 

HET PROJECT

Homonologen bundelt verhalen van allerlei soorten mensen: hetero, bi, homo, lesbo, stoer, lief, scholier, student, mentor, vader, dominee, zus en buurjongen. Zes jonge spelers vertellen deze verhalen over homoseksualiteit, omlijst door muziek, in het klaslokaal.

Ook hebben wij een workshop ontwikkelt voor in de klas, die we kunnen geven ná de voorstelling. Hierin zorgen we d.m.v. verschillende oefeningen (zoals rollenspellen) voor meer kennis en begrip over dit onderwerp.

Homo-emancipatie

Homo-emancipatie en Nederland zijn twee handen op één buik, toch? Nederland is het eerste land dat het homohuwelijk legaliseerde en heeft de meest soepele wetgeving voor homoseksueel ouderschap. Toch hebben lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s) het moeilijker dan vaak wordt gedacht, ook onder de jongere generatie. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau uit 2013 blijkt dat tien procent van de middelbare scholieren geen homoseksueel als vriend of vriendin zou willen hebben. Drie op de tien vindt dat je op school niet eerlijk kunt vertellen dat je homoseksueel bent. Uit het Jongerenpanel van EenVandaag blijkt dat zestig procent van de jongeren die homo, bi of lesbisch is, vindt dat uitkomen voor je geaardheid in het openbaar een probleem is.

Voorlichting

Zoals blijkt uit bovenstaande onderzoeken van het Sociaal Cultureel Planbureau en EenVandaag worden homoseksuelen beperkt in hun bewegingsvrijheid en in de ontwikkeling van hun identiteit op middelbare scholen. Er is genoeg werk aan de winkel, zo vindt ook onze overheid. Sinds december 2012 is voorlichting over homoseksualiteit op middelbare scholen verplicht volgens de wet. Wij willen hier graag een creatieve bijdrage aan leveren door middel van een rake, verrassende en muzikale theatervoorstelling gebaseerd op persoonlijke verhalen: Homonologen.